Dragi naši, za sam početak godine spremili smo za Vas jedinstvenu AKCIJSKU ponudu. Saznaj više

Sistemi za solarno grejanje vode

Image

Sistemi za solarno grejanje vode

Sistem za solarno grejanje vode 150L

1,290 eur

Image

Sistemi za solarno grejanje vode

Sistem za solarno grejanje vode 200L

1,566 eur

Image

Sistemi za solarno grejanje vode

Sistem za solarno grejanje vode 300L

1,909 eur


Sistemi za solarno grejanje vode

Kako rade?

 

Solarni sistem grejanja vode uključuje rezervoare za skladištenje i solarne kolektore. Postoje dve vrste solarnih sistema grejanja vode: aktivni, koji imaju cirkulacione pumpe i komande, i pasivni, koji nemaju.

Aktivni solarni sistem grejanja vode

Postoje dve vrste aktivnih sistema za grejanje vode:

    Sistemi sa direktnom cirkulacijom:
    Pumpe cirkulišu vodu iz domaćinstava kroz kolektore  do kuće. Dobro se snalaze u klimama u kojima nema jakih zima.
  
  Sistemi indirektne cirkulacije:
    Pumpe cirkulišu fluid koji se ne smrzava kroz kolektor do izmenjivača toplote. Ovo zagreva vodu koja se zatim koristi u domaćinstvu. Popularni su u klimama sklonim ledenim temperaturama.

Pasivni solarni sistem grejanja vode:

Pasivni solarni sistemi za grejanje vode su obično jeftiniji od aktivnih sistema, ali obično nisu tako efikasni. Međutim, pasivni sistemi mogu biti pouzdaniji i mogu trajati duže. Postoje dve osnovne vrste pasivnih sistema:

    Integralni pasivni sistemi za sakupljanje i skladištenje:
    Oni najbolje deluju u oblastima gde temperature retko padaju ispod smrzavanja. Takođe dobro rade u domaćinstvima sa značajnim dnevnim i večernjim potrebama za toplom vodom.
   

Rezervoari za skladištenje

Većina solarnih grejača vode zahteva dobro izolovan rezervoar za skladištenje. Solarni rezervoari za skladištenje imaju dodatni izlaz i dovod priključen na i iz kolektora. U sistemima sa dva rezervoara solarni grejač vode zagreva vodu pre nego što uđe u klasični grejač vode. U sistemima sa jednim rezervoarom, rezervni grejač je kombinovan sa solarnim rezervoarom u jednom rezervoaru.

Solarno greanje sanitarne vode tj. solarni sistemi za toplu vodu predstavljaju idealno rešenje, donoseći veoma visoku uštedu u novcu koji se troši na električnu energiju.

Svako domaćinstvo prosečno troši čak 70-80% električne energije samo na grejanju sanitarne potrošne vode, što finansijske izdatke čini veoma visokim, uzevši u obzir da se topla voda svakodnevno troši u većim količinama. Ugradnjom solarnog sistema za solarno grejanje sanitarne vode, mogu se postići veoma značajne finansijske uštede, kako na mesečnom, tako i na godišnjem, posebno na višegodišnjem nivou.

Za turističke objekte, motele, SPA centre, posebno za industrijske objekte gde su potrebe za sanitarnom toplom vodom visoke, postižu se veoma značajne finansijske uštede.

Prikaži sve proizvode Sistemi za solarno grejanje vode

Solarna energija


 • Solarni paneli

  Solarni paneli se koriste za proizvodnju električne energije. Postoji nekoliko tipova solarnih panela ali su najčešći monokristalni solarni paneli i polikristalni solarni paneli.

 • Solarni kolektori

  Solarni kolektori sunčevu energiju pretvaraju u toplotnu, a ne električnu energiju, i koriste se za zagrevanje vode.

 • Obnovljivi izvori energije

  Obnovljivi izvori energije, koristi se još i naziv trajni energetski izvori, su energetski izvori čije se rezerve konstantno ili ciklično obnavljaju. Sam naziv govori da potrošnja ovih energetskih resursa ne premašuje brzinu kojom se oni obnavljaju. Postoje i neobnovljivi izvori energije, to su energenti čije su rezerve procenjene na desetine ili pak stotine godina dok je njihovo stvaranje trajalo desetinama miliona godina. Obnovljivljiva energija potiče iz tri glavna izvora: sunčeva energija, nuklearna fisija, gravitaciona energija (kretanje planeta).

 • Solarni sistemi i iskorišćenje solarne energije

  Solarni sistemi za proizvodnju električne energije dele u dve grupe: Samostalni fotonaponski sistemi (Stand-alone) – sistem koji funkcioniše samostalno. Mrežno povezani fotonaponski sistemi (Grid-tied)– sistem za čije funkcionisanje je potrebna distributivna mreža. Samostalni fotonaponski sistem (Stand-alone), je nezavistan solarni sistem koji se koristi na lokacijama gde nema elektrodistributivne mreže. Samostalni fotonaponski sistemi su idealni za sve koji imaju vikendice, kuće, ili objekte na udaljenim lokacijama ili pak žele da budu energetski nezavisni. Ovi sistemi se sastoje od solarnih panela, solarnih baterija koje skladište energiju za kasniju upotrebu, kontrolera napona koji kontroliše punjenje solarnih baterija, i invertora koji pretvara jednosmernu u naizmeničnu struju za normalno funkcionisanje kućnih aparata. Mrežno povezani fotonaponski sistemi se kod nas nazivaju još i solarne elektrane. Za funkcisanje ovog sistema potrebna je elektrodistributivna mreža, kojoj se direktno isporučuje proizvedena električna energija.


Image Image Image Image Image Image