Dragi naši, za sam početak godine spremili smo za Vas jedinstvenu AKCIJSKU ponudu. Saznaj više

Mrežni fotonaponski sistemi

Image

Mrežni fotonaponski sistemi

Afore BNT006 Aton

1,428 eur

Image

Mrežni fotonaponski sistemi

Afore BNT006 Aton

1,428 eur

Image

Mrežni fotonaponski sistemi

Mrežni sistem za uštedu el. energije 2.4kWp

2,560 eur

Image

Mrežni fotonaponski sistemi

Mrežni sistem za uštedu el. energije 3kWp

3,120 eur

Image

Mrežni fotonaponski sistemi

Mrežni sistem za uštedu el. energije 5,4kWp

4,986 eur

Image

Mrežni fotonaponski sistemi

Mrežni sistem za uštedu el. energije 10,2kWp

10,500 eur

Image

Mrežni fotonaponski sistemi

Mrežni sistem za uštedu el. energije 20kWp

19,920 eur

Image

Mrežni fotonaponski sistemi

Mrežni sistem za uštedu el. energije 30kWp

27,650 eur


Mrežni fotonaponski sistemi

Šta je mrežni solarni sistem?

Sistem  povezan na mrežu, koji se najčešce koristi u izgrađenim prostorima, isporučuju solarnu struju putem invertera direktno u domaćinstvo i na električnu mrežu ako sistem pruža više energije nego što je kući potrebno. Kad se napajanje napaja mrežnom mrežom, vlasnik kuće obično dobija račun za tu struju. To se naziva tarifnim feedom.

Šta može uticati na količinu primene solarne energije?

Snaga dostupne solarne energije (zračenja) zavisi od doba godine, doba dana i lokacije na kojoj se nalazi objekat. Količina energije koju sistem stvara može se promeniti zbog:

   - količine prašine i vodene pare u vazduhu,
   - količina oblaka
   - bilo kakva senka preko solarnih panela
    -i kvalitet solarnih modula.

Da li je orijentacija krova zaista bitna?

Svakako. Na primer, sistem sa solarnim pločama okrenutim u južnom smeru generisaće daleko više nego jedan sa severnim aspektom. Međutim, instalacije istok / zapad mogu biti dobra opcija u zavisnosti od scenarija instalacije.

Koliko košta povezivanje solarnog sistema sa mrežom?

Cene se razlikuju u zavisnosti od veličine i lokacije

 Postoje dve različite vrste tarifa, bruto i neto. Bruto feed tarifa plaća premiju za svu proizvedenu električnu energiju, dok neto feed tarifa plaća samo višak energije koji stvara sistem.

Koji sistem  će mi trebati da pokrenem svoj dom?

To u potpunosti zavisi od vaše upotrebe energije i vašeg geografskog položaja. Sistem snage 1,5 kW trenutno je „ulazna tačka“ za povezivanje na mrežu. Pokriće između 16 i 25% potrošnje energije srednjeg domaćinstva. Sistem snage 4-5 kW pokrivaće  oko 100% potrošnje energije domaćinstva srednje potrošnje.

Saznajte više o veličini sistema solarne energije.

Bilo koji mrežni solarni sistem koji povežete , smanjiće vašu godišnju potrošnju električne energije i vaš račun. Naravno, što je veći sistem, veća je i korist.

Da biste maksimalno iskoristili solarnu energiju, ključ je primena jednostavnih strategija energetske efikasnosti. Lako je sačuvati energiju korišćenjem odgovarajućeg osvetljenja i efikasnih uređaja. Upotreba uređaja velike snage kao što su električni grejači, električni toplovodni sistemi i klima uređaji itd. Zaista nije ekonomično.

Ukratko - svu vašu energiju može dobiti solarnom energijom, a vaš budžet i svakodnevna potrošnja energije će odrediti veličinu vašeg solarnog sistema.

Da li je moja zgrada pogodna za solarni sistem napajanja?

Potrebno je proceniti nekoliko aspekata kako bi se utvrdilo da li je vaš dom dobro mesto, kao što su orijentacija, raspoloživi prostor, senke i trenutna potrošnja električne energije. Najbolja lokacija biće ona sa odgovarajućim krovovima okrenutim prema jugu koji nemaju hlad. Varijacije u vezi s tim smanjit će produktivnost sistema.

Životni vek solarnih modula koji su testirani na terenu pokazuju mala smanjenja snage nakon 20 godina, ponajviše zato što staklena površina postaje malo mutna i odbija više svetla. Svi naši solarni paneli nose garanciju na 25 godina. Elektronske komponente poput pretvarača, koje su najosetljivije, trajaće od 10 do 15 godina.

Šta se dešava u oblačnim danima?

U mrežnom povezanom sistemu, kako ste i dalje vezani za napajanje mrežom, bilo koji prekid sa solarnog sistema,nastaviće se napajanje preko elektromreže.

Šta je neto merenje?

Neto merenje (poznato i kao merenje neto energije ili NEM) je solarni podsticaj koji vam omogućava da skladištite energiju u električnoj mreži. Kada vaši solarni paneli proizvode više električne energije nego što vam je potrebno, ta energija se šalje u mrežu u zamenu za kredite(viškovi). Zatim, noću ili u neko drugo vreme kada solarni paneli nedovoljno proizvode, izvlačite energiju iz mreže i koristite ove kredite(viškove) za nadoknadu troškova te energije.

Pomoću sistema solarne energije odgovarajuće veličine možete proizvesti dovoljno električne energije koja će odgovarati potrošnji električne energije u vašoj kući tokom čitave godine. Međutim, količina električne energije koju solarni paneli proizvode variraće tokom godine. Neto merenje vam pomaže da evidentirate te razlike tako što vam pripisuje višak električne energije koju proizvedu ploče da biste je kasnije mogli koristiti.

Generalno, većina domova će proizvoditi višak struje u letnjim mesecima i koristiće više električne energije iz mreže zimi. Budući da su ove varijacije u proizvodnji prilično predvidljive, vaš uslužni program neće vam slati mesečni ček kada proizvedete više nego što vam je potrebno. Umesto toga, tokom letnjih meseci skupite dodatne kredite tako da možete crpiti iz njih noću i tokom zimskih meseci kada su vam potrebni. Uz pravi dizajn, vaš sistem može proizvesti dovoljno energije da odgovara vašoj ukupnoj potrošnji električne energije u toku jedne godine.

Kako funkcioniše neto merenje?

Solarni energetski sistemi obično pogađaju vrhunsku proizvodnju električne energije u popodnevnim satima, kada mnogi ljudi nisu kod kuće koji koriste električnu energiju. Suprotno tome, potrošnja električne energije u kući je obično veća ujutru i uveče. Neto merenje vam pomaže da vodite računa o ovim usponima i padovima u vašoj svakodnevnoj proizvodnji i korišćenju električne energije.

Pomoću neto merenja višak električne energije se plasira u mrežu vašeg električnog komunalnog sistema kada vaš sistem proizvodi više nego što vam je potrebno. Kada se to dogodi, vaš merač zapravo radi obrnuto. Kada vaš sistem ne proizvodi dovoljno električne energije, možete ga iskoristiti iz svog uslužnog programa kao što ste to radili i pre nego što ste krenuli na solarno napajanje. Ovo „unazad-nazad“ između vašeg sistema i mreže osigurava da se vaš višak proizvodnje i dalje koristi i da nestanu vaši nedostaci. Uz neto odmeravanje, višak električne energije koji vaš dom proizvodi pokriva vremena kada ne proizvodite dovoljno.

Kada vaš solarni sistem proizvede više električne energije nego što  potrošite tokom jednog meseca, račun za struju primiće kredit na osnovu neto broja kilovat-sati koji ste vratili u mrežu. Ako proizvodite manje električne energije nego što je koristite u datom mesecu, morate da kupite električnu energiju od svog komunalnog sistema da biste nadoknadili razliku. U tim slučajevima platili biste potrošenu električnu energiju, umanjenu za višak električne energije koju su proizveli solarni paneli.

 

Prikaži sve proizvode Mrežni fotonaponski sistemi

Solarna energija


 • Solarni paneli

  Solarni paneli se koriste za proizvodnju električne energije. Postoji nekoliko tipova solarnih panela ali su najčešći monokristalni solarni paneli i polikristalni solarni paneli.

 • Solarni kolektori

  Solarni kolektori sunčevu energiju pretvaraju u toplotnu, a ne električnu energiju, i koriste se za zagrevanje vode.

 • Obnovljivi izvori energije

  Obnovljivi izvori energije, koristi se još i naziv trajni energetski izvori, su energetski izvori čije se rezerve konstantno ili ciklično obnavljaju. Sam naziv govori da potrošnja ovih energetskih resursa ne premašuje brzinu kojom se oni obnavljaju. Postoje i neobnovljivi izvori energije, to su energenti čije su rezerve procenjene na desetine ili pak stotine godina dok je njihovo stvaranje trajalo desetinama miliona godina. Obnovljivljiva energija potiče iz tri glavna izvora: sunčeva energija, nuklearna fisija, gravitaciona energija (kretanje planeta).

 • Solarni sistemi i iskorišćenje solarne energije

  Solarni sistemi za proizvodnju električne energije dele u dve grupe: Samostalni fotonaponski sistemi (Stand-alone) – sistem koji funkcioniše samostalno. Mrežno povezani fotonaponski sistemi (Grid-tied)– sistem za čije funkcionisanje je potrebna distributivna mreža. Samostalni fotonaponski sistem (Stand-alone), je nezavistan solarni sistem koji se koristi na lokacijama gde nema elektrodistributivne mreže. Samostalni fotonaponski sistemi su idealni za sve koji imaju vikendice, kuće, ili objekte na udaljenim lokacijama ili pak žele da budu energetski nezavisni. Ovi sistemi se sastoje od solarnih panela, solarnih baterija koje skladište energiju za kasniju upotrebu, kontrolera napona koji kontroliše punjenje solarnih baterija, i invertora koji pretvara jednosmernu u naizmeničnu struju za normalno funkcionisanje kućnih aparata. Mrežno povezani fotonaponski sistemi se kod nas nazivaju još i solarne elektrane. Za funkcisanje ovog sistema potrebna je elektrodistributivna mreža, kojoj se direktno isporučuje proizvedena električna energija.


Image Image Image Image Image Image