Dragi naši, za sam početak godine spremili smo za Vas jedinstvenu AKCIJSKU ponudu. Saznaj više

Kontroleri napona

Image

Kontroleri napona

Kontroler napona Wellsee WS-C2430 12V/24V 30A

67 eur

Image

Kontroleri napona

Kontroler napona Wellsee WS-C2460 12V/24V 50A

98 eur

Image

Kontroleri napona

Kontroler napona Wellsee WS-C4860 48V 60A

116 eur

Image

Kontroleri napona

Kontroler napona Wellsee MPPT60

157 eur


Kontroleri napona


Šta je solarni regulator punjenja?

Solarni kontroler punjenja, takođe poznat kao solarni regulator, u osnovi je punjač solarne baterije povezan između solarnih panela i baterije. Njegov je zadatak da reguliše proces punjenja baterije kako bi se osiguralo da se baterija pravilno napuni ili, što je još važnije, ne preoptereti. DC spojeni kontrolori solarnog sistema, kao što je prikazano na gornjem dijagramu, postoje već decenijama i koriste se u skoro svim sistemima solarnih napajanja van mreže.

Moderni solarni kontroleri napona, imaju napredne funkcije za obezbeđivanje preciznog i efikasnog punjenja sistema akumulatora. Generalno, većina manjih regulatora  do 40A koriste se za kamp prikolice, kamione i kampove, a ugrađeni su i izlazni terminali sa jednosmernim naponom. Međutim, većina većih, snažnijih MPPT regulatora solarnog sistema se koristi za veće i snažnije sisteme.

Postoje dve glavne vrste solarnih regulatora punjenja, PVM i MPPT.
 

Jednostavni PVM ili impulsni modulacijski moduli sa širinom impulsa imaju direktnu vezu od solarnog niza do baterije i koriste osnovni brzi prekidač za modulaciju ili kontrolu punjenja baterije. Prekidač je otvoren dok baterija ne dostigne napon napunjenosti, a zatim se prekidač počinje brzo otvarati i zatvarati (stotine puta u sekundi) kako bi se smanjio protok struje i održavao konstantan napon akumulatora. Ovo deluje u redu, ali problem je što se napon solarnog panela svodi da odgovara naponu baterije. Ovo povlači napon na panelu od optimalnog radnog napona i smanjuje efikasnost.

PVM kontroleri punjenja su još uvek dobra opcija sa malim troškovima za male sisteme gde se mali solarni panel koriste za jednostavne aplikacije kao što su solarno osvetljenje, kampovanje i osnovne stvari kao što su USB / punjači za telefon.

MPPT ili „kontrola maksimalne snage tačke“ mnogo su naprednija verzija kontrolera i omogućavaju solarnom panelu da radi na svom optimalnom naponu. Korišćenjem ove pametne tehnologije MPPT kontroleri za solarno punjenje mogu biti i do 40% efikasniji zavisno od napona baterije i vrsti solarnog panela.  MPPT kontroleri punjenja trebaju da se koristie u svim sistemima veće snage sa 2 ili više panela ili kada je napon na panelu mnogo veći od napona akumulatora.
 

MPPT je u osnovi efikasan pretvarač jednosmernog napona koji se koristi za plasiranje izlazne snage solarnog panela. Prvi MPPT izumila je mala australijska kompanija koja se zove AERL još 1985. godine, a ova tehnologija se sada koristi u skoro svim solarnim inverterima i mnogim solarnim regulatorima napona.

Princip rada MPPT-a je prilično jednostavan - zbog različitog stepena sletanja sunčeve svetlosti (zračenja) na solarni panel tokom dana, napon i struja panela se neprekidno menjaju. Da bi proizveo najviše energije, tragač maksimalne snage prolazi kroz napon na ploči kako bi pronašao „tačku“ ili najbolju kombinaciju napona i struje za proizvodnju maksimalne snage. MPPT je dizajniran da kontinuirano prati i podešava napon kako bi se proizvela najviše energije bez obzira na doba dana ili vremenske prilike. Koristeći ovu pametnu tehnologiju, količina generisane energije je u proseku 30% veća od klasičnog PVM regulatora solarnog napona.

 

Prikaži sve proizvode Kontroleri napona

Solarna energija


 • Solarni paneli

  Solarni paneli se koriste za proizvodnju električne energije. Postoji nekoliko tipova solarnih panela ali su najčešći monokristalni solarni paneli i polikristalni solarni paneli.

 • Solarni kolektori

  Solarni kolektori sunčevu energiju pretvaraju u toplotnu, a ne električnu energiju, i koriste se za zagrevanje vode.

 • Obnovljivi izvori energije

  Obnovljivi izvori energije, koristi se još i naziv trajni energetski izvori, su energetski izvori čije se rezerve konstantno ili ciklično obnavljaju. Sam naziv govori da potrošnja ovih energetskih resursa ne premašuje brzinu kojom se oni obnavljaju. Postoje i neobnovljivi izvori energije, to su energenti čije su rezerve procenjene na desetine ili pak stotine godina dok je njihovo stvaranje trajalo desetinama miliona godina. Obnovljivljiva energija potiče iz tri glavna izvora: sunčeva energija, nuklearna fisija, gravitaciona energija (kretanje planeta).

 • Solarni sistemi i iskorišćenje solarne energije

  Solarni sistemi za proizvodnju električne energije dele u dve grupe: Samostalni fotonaponski sistemi (Stand-alone) – sistem koji funkcioniše samostalno. Mrežno povezani fotonaponski sistemi (Grid-tied)– sistem za čije funkcionisanje je potrebna distributivna mreža. Samostalni fotonaponski sistem (Stand-alone), je nezavistan solarni sistem koji se koristi na lokacijama gde nema elektrodistributivne mreže. Samostalni fotonaponski sistemi su idealni za sve koji imaju vikendice, kuće, ili objekte na udaljenim lokacijama ili pak žele da budu energetski nezavisni. Ovi sistemi se sastoje od solarnih panela, solarnih baterija koje skladište energiju za kasniju upotrebu, kontrolera napona koji kontroliše punjenje solarnih baterija, i invertora koji pretvara jednosmernu u naizmeničnu struju za normalno funkcionisanje kućnih aparata. Mrežno povezani fotonaponski sistemi se kod nas nazivaju još i solarne elektrane. Za funkcisanje ovog sistema potrebna je elektrodistributivna mreža, kojoj se direktno isporučuje proizvedena električna energija.


Image Image Image Image Image Image